Joululahjavinkkejä säästäväiselle kukkarolle

IMG_4855

Meidän tämän joulun joululahjateema on ehdottomasti: ”mitä vähemmän se maksaa, sitä parempi”. Tähän syynä ihan puhtaasti on omakotitalon rakennusprojekti. Tässä kohtaa elämäämme haluamme pistää jokaisen liikenevän lantin siihen, että saisimme meille rakentuvaan taloon kaiken sen, mistä unelmoimme. Tänä vuonna siispä pihistellään joululahjoissa urakalla ja niinpä nämä säästäväisen kukkaron lahjavinkit päätin laittaa jakoon tänne blogiinkin. Eli aiheeseen: miten joululahjoissa voisi säästää sievoisen summan siten, että pukinkontista jokaiselle rakkaalle ja läheiselle löytyisi kuitenkin mielekäs, harkittu ja ilahduttava lahja? Voisihan sitä toki säästää niinkin, että jättää lahjat ostamatta ja postittaa vain hyvän joulun toivotukset postikortilla, mutta se ei ole nyt tämän postauksen idea, vaan nyt on tarkoitus miettiä säästäväisiä lahjavinkkejä nimenomaan siitä näkökulmasta, että lahjapussukoihin löytyisi kuitenkin sellaista täytettä, mikä saa hymyn lahjansaajankin kasvoille.

 

1) Älä osta mitään turhaa

 

Ensimmäinen vinkkini on hyvinkin yksinkertainen. Tämän vinkin voisi tiivistää kuuluisaan neljän kirjaimen lyhenteeseen KISS, keep it simple, Stupid tai kuten Albert Einstein muotoili tämän ajatuksen eläessään: ”Everything should be made as simple as possible, but no simpler””. Eli karsi lahjalistalta kaikki turha pois; yksi lahja yhdelle läheiselle riittää varsin hyvin, ystäväperheitä voi muistaa yhdellä yhteisellä lahjalla, mikä ilahduttaa kerralla koko perhettä, ja pariskunnille voi ostaa myös yhteisen lahjan ja etsiä lahjan aihe vaikkapa pariskunnan yhteisistä harrastuksista ja mielenkiinnonkohteista. Tällöin voit ostaa neljän, kolmen tai kahden lahjan sijaan vain yhden lahjan ja säästää sievoisen summan rahaa. Vaikka säästöä syntyy, kun lahjamäärä karsiutuu, voikin tulla mahdollisuus sitten panostaa siihen yhteen lahjaan hieman enemmän kukkaron pohjalta löytyviä roposia ja saada mahdollisuus antaa hieman arvokkaampi lahja.

 

Se on myöskin hyvä muistaa, että mikään muu ei ole enemmän hukkaan heitettyä rahaa, kuin ostaa lahja, joka ei ilahduta lahjansaajaa yhtään ja lahjapapereista esiin kääritty turhake päätyy lopulta kaapin perälle piiloon, seuraavalle onnettomalle lahjaksi tai kirpparin pöytää kansoittamaan tammikuussa. Karsi myös kaikki tällainen turha lahjalistaltasi. Älä kääri lahjapaperiin romua, hupijuttuja, pilailusälää, turhaa krääsää, omia roskiasi tai tarpeettomia tavaroitasi, sillä ne ilahduttavat lahjan saajaa yhtä paljon kuin sinuakin, eli ei yhtään.

 

2) Lahja kirpputorilta tai muusta käytetyn tavaran kaupasta

 

Monesti ajatellaan, että lahjan pitäisi olla uutta. Lahjan pitäisi olla jotain kaupasta ostettua, avaamattomassa pakkauksessa sinetöitynä. Mutta pitäisikö sittenkään ihan oikeasti? Voisiko kirpputorilta löytyä lahja, joka aidosti ja vilpittömästi ilahduttaisi lahjansaajaa vaikuttamatta kuitenkaan halvalta, arvottomalta tai lahjansaajaa kohtaan loukkaukselta? Jos lahjan ostaa käytettynä, tulee miettiä todella tarkkaan, mitä voi ostaa ja kenelle. Mitä tahansa ei voi ostaa, mutta jotakin kuitenkin voi ja lahjasta voi olla vieläpä ylpeä. Lapsille käytettynä löytyy lahjoja vaikka millä mitalla, esimerkiksi harrastustavaroita. Lapset kasvavat nopeasti ja mielenkiinnonkohteet vaihtuvat vieläkin nopeammin. Niinpä syksyllä aloitettu harrastus, johon lapselle on ostettu uudet varusteet, päättyvät kirpputorille marraskuussa, kun lapsi päättääkin, että jääkiekon sijaan hänen lajinsa onkin voimistelu. Harrastusvälineitä ei siis välttämättä ole edes järkeä ostaa uutena, vaan kannattaa nimenomaan bongata vähänkäytetyt edulliset vaihtoehdot kirpputorilta. Myös lasten leluja löytää käytettynä hyvässä kunnossa. Miten olisi käytettynä löytynyt 100-osainen puinen junarata parilla kympillä, kun kaupassa siihen hintaan saa vasta yhden veturin? Aikuiselle voisi löytää kirppareilta mielenkiintoisia lukupaketteja ja keräilijöille mitä ihanampia löytöjä ja keräilyharvinaisuuksia pilkkahintaan.

 

3) Itse tehty lahja

 

Lahjan voi tehdä itse ja juuri se lahja voi olla se, mikä on säilössä vielä 50 vuoden päästäkin ja edelleen yhtä rakas ja ihana. Itse tehty lahja ei siis yhtään kalpene kaupasta ostettujen lahjojen rinnalla. Mitä se voisi sitten olla? Mitä vaan, mitä osaat askarrella tai valmistaa? Valmista köysinarusta näyttävät merihenkiset solmuovistopparit, askartele lasten kanssa joulukoristeita, tee jätkänkynttilöitä, maalaa taulu, leivo kakku tai piirakka, valmista sinappia, pullota omatekoista mehua, kerää koriin koristeltuihin lasipurkkeihin lajitelma kuivattuja hedelmiä ja sieniä tai itse tehtyä salsaa ja paholaisen hilloa, anna lahjaksi pyykkietikkaa nätissä pullossa, valmista itse hopeakoruja, ompele, kudo tai virkkaa. Netistä löytyy paljon ideoita ja ohjeita, joten ideat eivät varmasti lopu kesken. Itse tekemällä voi säästää paljon rahaa, mutta antaa silti hyvin hyödyllisen, käytännöllisen tai arvokkaan lahjan, joka on suunniteltu juuri lahjan saajaa varten.

IMG_4856

 

4) Lahjaksi aikaa

 

Aikasi tai vaivannäkösi ei maksa mitään, mutta se voi olla arvokas lahja. Kummilapselle kummipäivä, treffit puolisolle, lastenhoitoapua ystäville, vanhemmille ikkunoiden kevätpesu tai mitä ikinä läheisesi tarvitsevatkaan ja mitä sinulla on itsestäsi, ajastasi ja omasta panostuksestasi mahdollista antaa.

 

5) Black Friday!

 

Ylihuomenna on vuoden suosituin ostospäivä, black friday eli musta perjantai. Silloin on paras mahdollisuus napata parhaat alennukset joululahjoista ja muistakin hankinnoista. Meillä on Black Fridayksi superpitkä ostoslista valmiina ja bongaamme kaikki mahdolliset alennukset, joiden avulla voisimme ennalta suunnitelluissa lahjaostoksissamme säästää. Black friday on itseasiassa vuosien aikana laajentunut monen toimijan kohdalla Black Week:iin tai Black Weekendiin sekä Cyber Monday:hin. Eli nyt jos koskaan on jokainen kivijalkamyymälä ja verkkokauppa täynnä toinen toistaan parempia tarjouksia, sillä jokainen myyjä haluaa erottua edukseen vuoden ruuhkaisimpana ostospäivänä ja saada oman osansa tarjouksia himoitsevista asiakkaista. Niinpä minun suositukseni on, että hyödynnä tulevan perjantain ja viikonlopun tarjoukset niin joululahjahankintoja ajatellen kuin muitakin hankintoja, joita joutuisit lähiviikkoina kuitenkin hankkimaan. Meillä joululahjahankintojen lisäksi ostoskoreihin kahmitaan myös talvilomamatka sekä tiedossa olevat hankinnat lähestyvää talvilomamatkaa varten kuin myös taloprojektiamme ajatellen toivomme nappaavamme parit mehevän mustat tarjoukset!

 

6) Siirrä joululahjakustannukset ensi keväälle ja kesään

 

Jos kaikkeen ei ole varaa jouluna, kun lahjansaajia on enemmän kuin mihin lompakon nyörit venyvät, niin siirrä osa kuluista keväälle tai kesään. Lupaa lapsille vaikka Särkänniemireissu kesälle tai puolisolle ihana kylpyläviikonloppu pääsiäisenä. Silloin joulustakin saa nauttia vielä pitkälle ensi vuoteen asti, kun joululahjaa saa hetken odotella. Älä kuitenkaan unohda toteuttaa lupauksiasi myöhemmin, sillä tyhjät lupaukset eivät tunnetusti ole toivottuja joululahjoja ja unohdetusta joululahjasta saat varmasti kuulla piikittelyä vielä vuosienkin päästä!

 

Ihania hetkiä joululahjapohdintojen parissa ja mahtavan mustaa shoppailuviikkoa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: