Joulurekka

IMG_4888

Tänään meidän poppoo suuntasi juuri sinne, mihin Jyväskylässä sadat muutkin ihmiset. Eli katsomaan jouluista kokisrekkaa. Juuri sitä, jonka lapsuudestani 90-luvulta muistan hyvinkin selkeästi. Silloin tiesi, että joulu on aivan pian, kun telkkarista näkyi jouluinen kokismainos. Loputon Coca-Cola-rekkojen punainen letka mutkitteli kaupunkiin läpi lumisten metsämaisemien ja ihmiset säntäsivät katsomaan, miten joulu laskeutui kaupungin ylle. Rekkojen saapuessa tienvierustojen kuusiin ilmestyivät värikkäät jouluvalot, sillat saivat ylleen upean jouluvalaistuksen ja yhtäkkiä silmänräpäyksessä joulu oli kaikkialla. Lopuksi rekan taakse maalattu joulupukin kuva herää henkiin ja ottaa vielä hörpyn lasisesta kokispullosta. Kuinka sen mainoksen voisi unohtaa?

IMG_4895

Joulurekka edustaa myös monella tapaa nykyaikaista joulua. Siinä missä ennen joulupukki oli pelottava, harmaa, eläimen nahkoihin pukeutunut vieras, verhosi Coca-Cola Companyn suomalaisjuurinen mainostaiteilija joulupukin Coca-Colan punaisiin joulutamineisiin, sipaisi hieman pakkasen tuomaa tervettä punaa pyöreisiin poskipäihin ja loihti lämpimän hymyn joulupukin kasvoille. Tämä tapahtui ensimmäisen kerran jo vuonna 1931 ja näin ollen Coca-Colaa saamme kiittää siispä monista jouluperinteistä, joita emme ehkä kokikseen osaisi millään tapaa edes yhdistää. Kuten esimerkiksi, että koko nykymaailman tuntema punanuttuinen joulupukki on Coca-Colan joulumainonnan peruja.

IMG_4891

Amerikan maalla sekä Euroopassa ihmiset ovat saaneet nauttia tästä joulurekkaperinteestä jo vuosia ja jännittää joka vuosi, että mihin kaupunkeihin kokisrekka sinä vuonna saapuu, mutta nyt ensimmäistä kertaa joulurekka saapui meidän kotikyläämme. Oli siis sanomattakin selvää, että jos kerran elämässäni pääsen näkemään tuon lapsuuden muiston ihan livenä silmieni edessä, niin olihan sitä mentävä katsomaan. Alisa ei ymmärtänyt laisinkaan, minkä vuoksi me nyt lähdetään yhtäkkiä jotakin rekkaa katsomaan. Ja ymmärtäähän tuon. Kokisrekka taitaa olla aika nostalginen juttu nimenomaan 90-luvun lapsille. Käytyämme katsomassa rekkaa ja ihmisvilinää rekan ympärillä, oli kuitenkin Alisankin mielestä hyvä juttu, että mentiin katsomaan niin hienoa rekkaa ja päästiin pyöräyttämään rulettiakin, josta muistoksi kotiin matkasi joulurekan muotoinen piparimuotti.

IMG_4892

Holidays are coming!

IMG_4889

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: