Joulun tunnelmia

IMG_4934

Jouluaatto on vietetty ja käsillä on ah, niin ihanan hidas joulupäivä. Siinä missä jouluaatto on täynnä kipinöivää jännitystä, latautuneen sähköistä odotusta sekä aaton ohjelmaa, joka kaikessa ihanuudessaan täyttää koko jouluaaton aamusta iltamyöhäiseen asti, on joulupäivä jouluaaton täysin vastakohtainen sisarus. Joulupäivänä kaikki jännitys ja odotus on poissa. Samoin aikataulut ja ohjelmalista loistavat poissaolollaan. On jäljellä vain joulu ja sen rauhallinen, hidas, hetkeksi pysähtynyt tunnelma. Jalat voi nostaa sohvalle ja kääriytyä vilttiin glögikupposen kanssa ilman kiirettä mihinkään, voi katsella ikkunasta hitaasti leijailevia lumihiutaleita ja mietiskellä kaunista maisemaa katsellessa, että niin vain tuli valkea joulu tänäkin vuonna. Joululahjat on avattu edellisenä iltana ja joulupäivänä sydämessä on suuri kiitollisuus kaikista ihanista lahjoista.

IMG_4941

Niin muuten, mitäs sinä sait lahjaksi? Meillä tavararöykkiö oli valtava ja toki suurin osa lahjoista oli ihanalle Alisalle osoitettu. Lapsen saama joululahjojen määrä yllättää joka vuosi, vaikka olenkin pyytänyt, että jokainen, joka lahjalla Alisaa haluaa muistaa, antaisi vain yhden lahjan. Suurin osa tätä toivetta noudattikin, mutta silti Joulupukki sai vetää lahjakuormaa perässään pulkalla ja kantaa lahjoja selkä vääränä ulko-ovesta sisään, ja kun Joulupukin vierailun jälkeen Lari palasi kaupasta, oli hänellä vielä toinen samanlainen lahjaröykkiö mukanaan. Lari oli ulkona nähnyt Joulupukin vetämässä vielä lahjakuormaa pulkassa ja pyysi Laria toimittamaan meille perille vielä ne lahjat, joita pukki ei vierailunsa aikana saanut yhdellä kertaa tuotua. Kun Lari nappasi Joulupukin kantamukset, oli Joulupukki riemastunut taakkansa keventymisestä niin, että hän oli hypännyt tyhjään pulkkaansa ja lasketellut pulkalla mäkeä alas punaisen hiippalakin valkea tupsu vain tuulessa viuhuen kohti seuraavaa taloa, jossa lapset jo odottivat vuorostaan Joulupukin vierailua. Larille hyvästiksi Joulupukki heilautti kättään korkeassa kaaressa ja niin valkea tupsu katosi pimeään iltaan suurien taivaalta leijailevien lumihiutaleiden sekaan.

IMG_4936

Mutta oli siellä Joulupukin tuomassa lahjapaljoudessa kaikkea niin ihanaa, että sydän onnesta sykkyrällä availimme kauniita lahjakääreitä ja koristenauhoja. Alisan lahjavuori sisälsi käyttötavaraa, kuten kenkiä, vaatetta ja lakanat, leluja, kuten junaradan, traktorin, kassakoneen, muumitalon ja vauvanukelle vaatetta, ihania satukirjoja, joita on jo unille mennessä keretty lukemaan sivuja ahmien sekä suosikkimusiikkia. Larille pukki toi bluetooth-matkakaiuttimen autoon ja reissuille, konjakkia, sekä rahaa omakotitaloprojektia varten. Minä sain sukkia (kaikista vanhoista sukista kurkistavatkin jo varpaat ja kantapäät), talvilomalle ihanan valkoisen hellehatun, Pentikin tarjoiluastian sekä rahaa myös oman kotimme rakentamista varten. Saamillamme rahoilla hankimme jo vaikkapa talomme vaatehuoneiden säilytysjärjestelmät, joten niistä rahalahjoista on todella hyötyä rakentamistamme ajatellen. Alisa sai myös rahaa lahjaksi ja mietimme, että siinähän olisi Alisalle hyvä pesämuna hänen uuteen huoneeseensa toivomiaan puolapuita varten. Saimme myös käytännöllisiä lahjoja arkeen, jotka ovat aina tervetulleita, saippuoita, kynttilöitä, leffalippuja ja ruokalahjoja. Näiden lahjojen suuri etu on se, että ne ilahduttavat, mutta sitten käytön jälkeen niistä ei jää mitään varastoitavaa kaapin perukoille. Nalan lahjat tänä vuonna olivat herkkuja, joista osan on Nala jo pistellyt poskeensa hyvällä ruokahalulla.

DSC_0137

Jouluaattoa tahdittavat myös ruokailut, joita tuntuu olevan loputtomasti. Minä sain joulupuurosta mantelin. Meillä mantelia puurosta nimenomaan jokainen parhaansa mukaan metsästää, sillä mantelin saanut saa hiljaa mielessään toivoa. Kuulinpa tänä jouluna jutun kuitenkin myös toisenlaisesta manteliperinteestä. Jotkin kierot savolaiset kuulemma karttelevat mantelia kuin kissa kuumaa puuroa. Jos manteli osuu kohdalle, yrittää mantelin saanut parhaansa mukaan peitellä saamaansa ja muut yrittävät äkätä, että kenelle se manteli nyt puurosta oikein sattui kohdalle. Jos joku jää kiinni siitä, että sai puurosta mantelin, joutuu hän tiskaamaan kaikkien puurolautaset. Tapansa kullakin toki, mutta meillä onneksi sai vain toivoa jotakin onnellista ja ihanaa.

IMG_4918IMG_4923

Aamuun kuului myös Joulupukin kuuman linjan tuijottelua telkkarista ja ennen päiväunia käytiin ulkona pulkkailemassa ja toivottamassa hyvät joulut naapurillemme, jonka pihassa pöhisi savustuspönttö ja sieltä nousi vastasavustettua lohta meidänkin joulupöytään. Päiväunien jälkeen vuorossa oli joulusauna tuoreine koivuvastoineen ja saunanraikkaana istuttiin vihdoin joulupäivälliselle. Silloin syödään niin, ettei päälle todellakaan kannata valikoida liian kireällä vyötäröllä varustettuja juhlavaatteita. Alkupaloina söimme kahden juuston juustokeittoa, kylmäsavulohicevicheä, mätiä sekä kylmäsavuhärkäsuupaloja. Kun keitto oli lusikoitu lautaselta ja vielä napsaistu yksi suullinen cevicheä ja ehkä vielä yksi pieni mätileipänenkin, oli aika siirtyä pääruokaan. Ruokien pikainen vaihto ruokapöytään ja pääruualla söimme kinkkua, erilaisia sinappeja, kinkulle oli omenasiiderikastiketta, lämminsavulohta, perunalaatikkoa, porkkanalaatikkoa, vihersalaattia, sienisalaattia, paahdettuja valkosipuleita sekä suolakurkkuja. Kun suolaisia jouluherkkuja oli navat pullollaan, oli jälkkärivatsassa vielä pieni kolo tilaa makealle. Joulupäivällinen kruunattiin itsetehdyllä piparkakku-karpalojäätelöllä sekä joulusuklailla.

IMG_4926IMG_4929

Joulupäivällisen jälkeen ei sitten mennytkään kauaa, kun vieraisille saapui Joulupukki. Ja miten hassua olikaan, kun Joulupukki yritti tulla meille ensin takaoven kautta, minkä tarkkasilmäinen Alisa äkkäsi ikkunasta. Alisa vilkutteli Joulupukille ikkunasta ja viittilöi tulemaan etuovelle ja niin hassu takaovelle eksynyt Joulupukki löysi tiensä meillekin perille asti. Joulupukille laulettiin Kulkusia, Alisa auttoi jakamaan lahjat ja suikkasi suukonkin Joulupukin valkeaan partaan. Joulupukki innostui vielä hieman tanssimaankin Alisan kanssa. Joulupukki näytti miten Alisan isän ollessa pieni nuorten kanssa tanssittiin ja sitten tietysti Joulupukki osasi nykynuortenkin suosikkiliikkeet eli flossaamisen. Aika hyvin Joulupukki on ikäisekseen pysynyt ajanhermolla!

IMG_4947

Iltapalalla ei tällä kertaa syöty kaurapuuroa. Sen sijaan iltapalapöytään nostettiin juustolajitelma; sinihomejuustoa, valkohomejuustoa, chilivalkohomejuustoa, chiligoudaa, tuhkaraitajuustoa sekä itse tehtyä tuorejuustoa. Juustojen kanssa syötiin lakkahilloa sekä viinirypäleitä. Lari söi juustojen kanssa mitäpäs muutakaan kuin kinkkua ja sinappia ja Alisa puolestaan naposteli kylmäsavulohta ja -härkää. Alisan mentyä nukkumaan oli aikuisilla vielä hetki aikaa lämpimälle punaviiniglögille, joulusuklaille sekä Raskasta Joulua-konsertille. Ihana joulu!

IMG_4952

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: