Yhteenveto kuluneesta vuodesta ja katsaus tulevaan

IMG_6109

Vuosi on vaihtunut ja katseet on käännetty jo uuteen vuoteen. Mitä jäi käteen vuodesta 2019 ja mitä vuosi 2020 toivon mukaan tuo tullessaan? Minulle vuosi 2019 oli monellakin tapaa ainutlaatuinen ja mieleenpainuva, mutta ennen kaikkea raskas ja stressaava. Yksi suurimmista mieleen painuneista tunteista on kuitenkin kiitollisuus.

IMG_5281

Omakotitalohaaveet olivat muhineet mielessä jo vuosia siihen mennessä, kun vihdoin ryhdyimme toteuttamaan unelmaamme, jonka vuoksi oli tehty pohjatöitä ja unelmaamme kohti vieviä valintoja jo usean vuoden ajan. Ensimmäinen lainaneuvotteluaika pankkiin varattiin vuonna 2018 heinäkuussa ja samalla aloimme kartuttamaan tietoamme talon rakentamisen sekä talon ostamisen vaihtoehdoista. Kun laina- ja budjettiasiat olivat kunnossa, nimet oli kirjoitettu lainapapereihin sekä talopaketin että tontin kauppasopimuksiin ja talo oli paperilla suunniteltu valmiiksi, käännettiin kalenterista esille vuosi 2019. Juuri vuoden vaihtuessa jätimme vihdoin valmiit suunnitelmat ja piirrustukset Jyväskylän rakennusviraston tarkastettavaksi ja aloimme odottamaan jännityksellä rakennuslupapäätöstä. Myönteinen päätös saapui aivan vuoden 2019 ensimmäisillä päivillä ja siitä alkoi varsinainen rakennusurakka. Kaikki oli valmiina paperilla, mutta vuoden 2019 aikana suunnitelmat muuttuisivat konkreettiseksi todellisuudeksi.

IMG_5305

Talvella tehtiin maatyöt ja perustukset. Olimme toivoneet, että maatyöurakka kerkeisi valmiiksi jo ennen reissuamme Meksikoon, mutta aikatauluviivästysten vuoksi projekti alkoikin juuri reissumme aikana ja jatkui palattuamme Suomeen. Helmikuun pakkasilla taistelimme tuulista säätä vastaan, kun routasuojaukset eivät millään meinanneet pysyä tontillamme auki kaivetun maan suojana. Välillä naapurimme ilmoitti routasuojausten olevan tuulen repiminä ja levitteleminä pitkin naapureiden pihoja ja taas mentiin korjaamaan tuulen aiheuttamaa sekamelskaa. Maaliskuun alkupäivinä kevättalvella saapuivat taloelementit ja perustusten päälle nousi talo vain yhdessä päivässä. Sen jälkeen taloaihiosta alettiin rakentamaan kotia. Routasuojaukset purettiin ja talossa alettiin pitämään lämpöä yllä rakennuslämmittimen turvin, kun ulkona lämpötilalukemat olivat vielä reilusti pakkasen puolella. Stressi helpotti sen suhteen, ettei enää tarvinnut miettiä maapohjan jäätymistä talvipakkasissa, mutta seuraavassa kuussa meinasin pyörtyä saatuamme sähkölaskun, jonka summa hipoi taivaita. Toisaalta taas koin ehkä elämäni suurimman yllätyksen, kun menin voittamaan arvonnasta aurinkopaneelijärjestelmän rakenteilla olevan talomme katolle. Tunteiden vuoristorataa kevät siis ainakin oli.

IMG_5376

Matkaan mahtui niin taloudellista ahdistusta, stressiä kuin vastoinkäymisiäkin. Elin koko talonrakennusprojektin valtavan paineen alla. Laskin rahavaramme uudelleen lähes päivittäin. Jokaisen rakennuskustannuksen loppusumman varmistuttua, jokaisen laskun vastaanotettuamme ja maksettuamme, jokaisen rakennuslainaerän nostettuamme, jokaisen palkkapäivän jälkeen ja aina epävarmuuden iskiessä räknäsin rahatilanteemme uudelleen ja uudelleen. Olimmeko budjetin kanssa samalla viivalla, miinuksella tai plussan puolella? Pelkäsin taloudellisia takaiskuja ja kurkussa oli ahdistavalta tuntuva, kiristävä tunne koko sen ajan, kunnes vihdoin ja viimein viimeinen rakentamiseen liittyvä lasku tuli maksettua loppusyksystä 2019. Olin jatkuvasti varma siitä, että olin tehnyt jonkin järkyttävän laskuvirheen budjetissamme tai unohtanut laskea kokonaispottiin mukaan jonkin väistämättömän kulun ja rahatilanteemme tulisi totaalisesti romahtamaan. Kuvainnollisesti roikuin löysässä hirressä koko rakentamisprojektin ajan enkä todellakaan kaipaa sitä stressiä enää elämääni.

IMG_5299

Ensi kesänä vuorossa ovat pihatyöt. Kulutimme pihatöidemme säästöt rakennusprojektimme aikana jo viime vuonna, sillä maatöiden yhteydessä vastaan tuli melkoinen taloudellinen pommi, kun talon alta jouduttiinkin yllättäen yhden kallion kohouman vuoksi louhimaan 350 kuutiota kalliota. Emme olleet varautuneet tällaiseen takaiskuun, sillä maatöihin valmistautuessamme meille oli maalailtu kuvaa siitä, että korkeintaan jouduttaisiin louhimaan ehkä pääviemäriputkelle ura, josta tulisi noin tuhannen euron lisäkulu. Louhinta tulikin maksamaan yllättäen tuhansia euroja ja sen laskun selättääksemme meidän oli käytettävä pihatöihin säästämämme rahat pihamultien sijaan louhintalaskuun, mikä tarkoitti sitä, että pihatöihin piti säästää rahat uudelleen. Niinpä tässäkään kohtaa emme ole vielä kaikesta selvinneet, mutta onneksi pihatöillä ei ole samanlaista deadlineä, kuin talon valmistumisella, koska talon nyt vain oli oltava valmis muuttopäivään mennessä, jolloin meidän oli luovuttava vanhasta asunnostamme.

IMG_5387

En jäänyt myöskään ikävöimään sitä, miltä kalenterini näytti lähes koko vuoden ajan; tetrikseltä. Yhtä työntäyteistä, deadlinejen täyttämää ja kiireistä vuotta en ole aiemmin elänyt ja toivottavasti tulevasta vuodesta ei myöskään tule samanlainen. Puhelimeni kalenteri oli allekkaisia ja välillä jopa päällekkäisiä palkkeja täynnä sisältäen liudan tehtävämerkintöjä. Milloin piti puhelimitse selvitellä sitä sun tätä ja milloin piti olla paikan päällä hoitamassa asioita.

IMG_20190629_182047_edited

Larin tapaturmainen käden murtuminen ja siitä seurannut leikkaus sekä pitkä sairasloma juuri kesän alussa vain kiristivät aikataulujamme ja tehtävälistoja. Kun hetkeksi aikaa kahden aikuisen taloudesta tulikin vain yhden toimintakykyisen aikuisen talous juuri, kun tontilla olisi ollut aika aloittaa meidän vastuullamme olevat työt, kuten talon maalaus, ullakon rakentaminen, roskakatoksen rakentaminen ja muut meille kuuluneet tehtävät, jouduimmekin siirtämään kaikkea kalenterissa eteen päin, koska minulla ei yksinkertaisesti vuorokauden tunnit olisi riittäneet työssä käymiseen, arjen pyörittämiseen, lapsen hoitoon ja vielä tontilla puurtamiseen yksinäni. Hetken aikaa koitettiin vain selvitä kaikesta pakollisesta ja aivan valtavan suuri helpotus meille koittikin siinä vaiheessa, kun ystävät riensivät apuun. Talkoovoimilla alkoi syntyä ullakkoa ja taloa maalattiin lopulta vain kuukausi myöhässä alkuperäisestä aikataulusta. Roskakatoskin valmistui lopulta elokuussa juuri ennen muuttoa.

IMG_20190618_175435_edited

Emme olisi mitenkään selvinneet viime kesästä ilman ystävien ja sukulaisten apua. Siksi viime vuoden yksi päällimmäiseksi mieleen jääneistä asioista on myös valtavan suuri kiitollisuus ja ymmärrys ystävyyden voimasta. Lopulta elokuussa pääsimme muuttamaan uuteen kotiimme jopa etuajassa alkuperäiseen aikatauluumme verrattuna.

IMG_6105

Kaiken stressin ja aikataulukiireiden lomassa viime vuodesta tuli siis vuosi, jolloin rakennutimme perheellemme oman kodin. Olen uudesta kodistamme valtavan onnellinen ja syksyn aikana olemmekin saaneet vihdoin nauttia työn tuloksista ja hengähtää ennen kuin pihanlaitto alkaa ensi kesänä. Perheemme talous hiljalleen elpyy talonrakentamisen mukanaan tuomasta konkurssin partaalla roikkumisesta ja pikku hiljaa sen suhteen pää alkaakin olemaan taas jo pinnalla ja henki kulkee. Raskaimmat kivet ovat vierähtäneet jo hartioilta, vaikka pihatyöt vielä edessä häämöttävätkin.

IMG_6294

Lomailemaankin hiukan viime vuonna kerkesimme. Aloitimme talon rakentamisen pyyhältämällä kahden viikon Meksikon lomalle vuoden alussa, mutta tiesimme tuolloin, että tuo ulkomaan matka jäisi hetkeksi aikaa viimeiseksi, sillä sen jälkeen oli tiedossa, että parin vuoden ajan panostaisimme energiamme oman kodin rakennuspuuhiin matkustelun sijaan ja käyttäisimme lomilla aikamme ja rahamme hyödyksi tontilla. Kesälomareissumme olikin sitten jo huomattavasti vaatimattomampi. Teimme kolmen päivän miniloman Alisan toivekohteeseen eli Turkuun ja Naantalin Muumimaailmaan. Muuten kesäloma menikin tontilla puurtaessa.

FX13_060219-105527IMG_6235

Syksy oli myös kiireistä ystävien ja sukulaisten tapaamista. Emme juuri kerenneet vuoteen ennen muuttoamme tekemään muuta kuin ravaamaan entisen kodin, tontin, työpaikan ja päiväkodin väliä. Näimme aivan lähimpänä asuvia ystäviä sekä niitä ystäviä, jotka riensivät meitä tontille auttamaan. Muuten emme sitten juuri mihinkään kerenneetkään. Niinpä syksyllä, kun tavaramme oli muutettu uuteen kotiin, oli aika myös nähdä niitä ihmisiä, joita emme pitkään aikaan olleet nähneet. Edessä oli niin Kuopion kuin Tampereenkin reissua ja ystävät kauempaakin kävivät meillä kyläilemässä. Tämä sama projekti jatkuu tässä alkuvuodesta ja tarkoitus olisi päästä hieman Jyväskylää kauemmaksi edelleenkin moikkaamaan tuttuja, joita emme pitkään aikaan ole nähneet.

IMG_6419

Loppuvuonna kerkesimme myös ruokkimaan rakentamisen runtelemaa mieltämme monissa kulttuuritapahtumissa. Kävimme muun muassa Tampereella Muumimuseossa täyttämässä mielemme sopukat muumitarinoilla ja Jyväskylässä Valon kaupungin järjestämässä valotapahtumassa huokailimme upeiden valotaideteosten lumoissa sekä Kirkkopuiston kirkossa kuuntelimme Mikko Vaismaan oivallista komediaa. Suomen suurimmilla lasten festareilla puolestaan Alisa rokkasi Hevisaurusten tahtiin, ihastui Titi-Nalleihin sekä jorasi itsensä hikiseksi lasten diskossa. Juuri parahiksi ennen Joulun pyhiä kävimme kuuntelemassa Kuokkalan kirkossa kamarikuoro Valon esittämiä kauniita joululauluja ja minä sain heittää päässä myllertävät ajatusvyyhdit, tehtävälistat ja täyteen ahdetun kalenterin porstuan narikkaan ja hiljentyä vain kuuntelemaan suoraan sydämeen tiensä löytänyttä musiikkia. Lisäksi minä kävin kummini kanssa Jyväskylän kaupunginteatterissa ihastumassa hengästyttävän upeaan Oopperan kummitukseen, Alisa kävi mummun ja papan kanssa katsomassa Pähkinänsärkijän tanssiteatteriesityksen, jonka lumoissa tuo tyttö taitaa vieläkin olla, ja minä kävin Larin kanssa liikuttumassa lähes kyyneliin Raskasta Joulua -konsertissa Jyväskylän Paviljongissa. Paljon kerkesimme siis syksyllä touhuilemaan ja tekemään sellaisia juttuja, joilla sai hyvin raksapölyjä puisteltua lahkeista ja välillä myös ihan oikeasti sai nauttia elämästä ja pysähtyä ihaniin hetkiin ja kuviin.

IMG_6403

Alku vuotta tulee määrittämään pihasuunnitelmat. Nyt olisi tarkoitus alkaa paperille piirtelemään suunnitelmia kiveys- ja nurmialueista, vetelemään sähköjohtoja tonttipiirrokseen pihavalosuunnitelmaa silmällä pitäen, katsomaan materiaalien hintoja ja vertailemaan eri vaihtoehtoja, laskemaan pihakivien ja mullan menekkiä ja selvittelemään kaivurien päivävuokrahintoja. Ensi kesä alkaa talon maalauksella, jonka jälkeen toivon mukaan saadaan pihamaat muokattua, mullat leviteltyä, pihakiveykset tehtyä, rakenneltua aitoja naapureiden kanssa ja toivon mukaan aikaa jää vielä pihavajankin nikkaroinnille. Tänä vuonna aika menee siis siinä samassa paikassa ahertaen työn touhussa kuin viime vuonnakin, tontilla, mutta nyt siitä tontista on tullut koti. Eli pesänrakennuspuuhia tiedossa kalenterin täydeltä ja välillä voi nauttia jo valmiin työn tuloksesta istahtamalla sohvalle tuijottelemaan rauhoittavaa takkatulen loimua.

IMG_20190718_183529_edited

Ennen kesää on kuitenkin vielä edessä talviloma, joka meillä tänä vuonna ajankohtansa puolesta on enemmänkin kevätloma. Silloin on tarkoitus lähteä hengittelemään keuhkojen täydeltä puhtaan luonnon happirikasta ilmaa ja nauttimaan yhdessäolosta sekä ulkoilusta Punkaharjulle. Nyt siis vain riemukkaasti kohti vuotta 2020. Hyvää alkanutta vuotta toivottelen jokaiselle!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: