Ajatuksia koronaviruksesta

IMG_6824

Nyt kun koronavirus on riehunut maailmalla jo hyvän tovin ja viime viikkoina ottanut tukevan jalansijan Suomessakin, ajattelin myös minä hieman pohtia mieleen nousseita ajatuksia täällä blogissa aiheeseen liittyen. Uskon, että koronavirus tulee vaikuttamaan (ellei ole jo vaikuttanut) jokaisen suomalaisen elämään tavalla tai toisella. Minä toivon, että se vaikuttaisi nimenomaan aikaisen vaiheen viisaalla ennakoinnilla, riskien minimoinnilla, fiksuilla valinnoilla sekä muiden huomioonottamisella ennemmin kuin sillä pahimmalla mahdollisella tavalla, mistä esimerkkejä maailmalla on jo nähty ja kaikkia koronaviruksen aiheuttamia katastrofeja emme välttämättä osaa vielä tässä vaiheessa edes hahmottaa.

 

Meidän elämässä koronavirus näkyy jo monin eri tavoin, vaikka ainakaan vielä itsellä tai lähipiirillä ei ole ollut tartuntaa eikä edes tiedossa olevaa altistumista. Ensimmäinen konkreettinen kohtaaminen koronaviruksen yhteiskunnalle aiheuttamien muutosten kanssa tuli torstaina teatterin peruuntumisen merkeissä. Olimme menossa torstaina alkuillasta katsomaan teatteriin Alisan kovasti odottamaa Ella ja Paterock-esitystä, mutta iltapäivällä puhelimeen kilahti tekstiviesti, jossa kerrottiin, ettei teatteriesitystä näytetäkään ja pyydettiin hakemaan lippumyymälästä hyvitys maksetuista teatterilipuista. Jyväskylän kaupunki päätti torstaina perua kaikki isot yleisötapahtumat sekä perui toistaiseksi kaikki Jyväskylän kaupunginteatterin ja Jyväskylän sinfonian esitykset sen jälkeen, kun hallitus antoi torstaina päivällä pitämässään tiedotustilaisuudessa suosituksen perua kaikki yli 500 hengen yleisötapahtumat. Tämän jälkeen tuli pian myös tieto, että kalenteriin merkitty kevään Frozen 2 luisteluesityskin oli peruttu huhtikuulta.

 

Työrintamalla on myös tapahtunut muutoksia koronaviruksen vuoksi. Itse olen tehnyt jo aiemmin osan viikkoa etätöitä ja työskennellyt ainoastaan 1-2 päivää viikossa toimistolla, mutta nyt toistaiseksi hoidan työt etänä kotoa käsin täysin. Itse asiassa työpaikallani koko tiimi, jossa työskentelen, on siirtynyt etätöiden pariin ja perjantaina työpaikalla osan kanssa toivoteltiinkin jo hyvät pääsiäiset, vaput ja juhannukset sen vuoksi, että tiedossa ei ole, milloin tulen työkavereita seuraavan kerran kasvotusten näkemään. Lari ei aiemmin ole etätöitä tehnyt, mutta nyt on tarkoitus saada myös hänen työnsä järjesteltyä niin, että ensi viikolla myös hän pystyisi siirtymään kotitoimistoon etäilemään täysipäiväisesti.

IMG_6838

Eniten kuitenkin pohdintaa meillä on aiheuttanut lapsen syntymäpäivä, joka on vain parin viikon päässä. Synttäreitä oli tai on tarkoitus juhlia pääsiäisenä, mutta kutsut ovat yhä lähettämättä. Tällä hetkellä en tosiaankaan tiedä, haluanko kutsua sukulaiset ja ystävät ympäri Suomea meille juhlimaan ja samalla tuomaan pöpöt mahdollisesti mukanaan kotiimme. En halua tartuttaa lähimmäisiä omalta osaltani enkä haluaisi juhlien myötä kehottaa tällaisessa tilanteessa ihmisiä tarpeettomaan matkusteluun edes Suomen sisällä. Enhän toki tiedä, että tulisiko juhliin ketään, vaikka kutsuisimmekin synttärivieraita. Se olisi lapselle yhtä karvas kokemus kuin se, ettei juhlia järjestetä ollenkaan. Tämä asia tosiaankin on yhä ratkaisematta ja erilaisia vaihtoehtoja asian ratkaisemiseksi olen pohtinut. Enhän toki edes tiedä, millainen tilanne pääsiäisenä Suomessa on. Onko meidän liikkumista Suomen sisällä rajoitettu esimerkiksi maakuntarajojen muodossa tai onko meillä mahdollisesti totaalinen kokoontumis- ja ulkonaliikkumiskielto silloin? Joka tapauksessa asia on aivan kauhea ratkaistavaksi. Se on kauhea siksi, että en haluaisi tuntea tällaista epätietoisuutta tulevasta, mutta myös siksi, että tiedän lapseni sydämen särkyvän täysin, jos kerron hänelle, ettei hänen syntymäpäiviään järjestetä lainkaan. En haluaisi vanhempana joutua puntaroimaan tällaisten asioiden kanssa. Minun on helppoa mökkiytyä kotiini etätöihin ja jättää väliin teatterit ja muut kulttuuritapahtumat, mutta se ei ole minulle helppoa, että särkisin lapseni sydämen. Se on kaikkea muuta paitsi helppoa.

 

Luin HUS:in tiedotteesta, että koronaviruksen tarttuvuuskerroin on 2.2 eli yksi koronaviruksen sairastuttama ihminen sairastuttaa keskimäärin 2.2 ihmistä. Luku yksittäisen sairastuneen kohdalla ensialkuun vaikuttaa vähäiseltä, mutta kun hetken aikaa asiaa pohdiskelee ja alkaa päässään laskeskelemaan, niin huomaa hyvin nopeasti, että tällä viruksella on todella pelottava tahti levitä. Jokainen sairastunut siis periaatteessa tuplaa sairastumisten määrän tartuntojen muodossa, mikä voi johtaa nopeastikin hyvin hallitsemattomaan eksponentiaaliseen sairastuneiden määrän kasvuun. Juuri se on se syy, miksi jokaisen pitäisi ymmärtää jo varhaisessa vaiheessa, että taudin leviämisen estäminen on kaikkien hyvinvoinnin kannalta äärimmäisen tärkeää. Se ei tarkoita, että pitäisi panikoitua ja ryhtyä valmistautumaan maailmanloppuun, vaan ajatella itseä ja muita; ennen kaikkea yhteiskuntamme heikoimpia jäseniä, ja tehdä omalta osaltaan tarvittavat toimenpiteet, jotta ei sairastuisi eikä tulisi levittäneeksi tautia eteenpäin. Jokainen voi omilla valinnoillaan estää tautia leviämästä, jotta siltä saataisiin katkaistua siivet.

 

Mitä me yksittäiset kansalaiset sitten voimme tehdä kukin osaltamme auttaaksemme toinen toisiamme ja Suomea? Tehdään työt etänä, mikäli se on mahdollista, ja mahdollisuuksien mukaan lapset kannattaa pitää kotona päiväkotien ja koulujen sijaan. Vältetään turhaa matkustelua ja muutenkin pysytellään kotona tai mökillä poissa isojen ihmismassojen keskeltä. Voimme tukea ahdingossa olevia suomalaisia yrityksiä keskittämällä ostoksemme nimenomaan suomalaisten yritysten tuotteisiin ja palveluihin. Tänä vuonna kannattaa ostaa lahjat läheisille ja ystäville suomalaisilta yrityksiltä. Vaikka tilanne aiheuttaa työttömyyttä, yrityksiä kohtaan ei kuitenkaan kannata katkeroitua. Kukaan yrittäjä tai yritysjohtaja ei varmastikaan halua tällaista tilannetta itselleen eikä työntekijöilleen. Koronavirus ei ole yritysten tekemä valinta, niin kuin ei kenenkään muunkaan. Suomalaisten yritysten tukeminen on viisasta, jotta saadaan pidettyä koronaviruksen yritysmaailmalle tuomat haitat, kuten menetetyt tulot, lomautukset, irtisanomiset ja konkurssit, mahdollisimman vähäisinä.

IMG_6804

Koronaviruksen leviämisen estämiseksi on syytä välttää paikkoja, joissa kulkee paljon ihmisiä sekä pestään ahkerasti käsiä ja opetellaan oikea yskimistekniikka, jotta ei levitetä pöpöjä ympäriinsä. Kuullostellaan omaa vointiamme ja jäädään kotiin vähäistenkin flunssan oireiden vuoksi, eikä oteta riskiä, että levittäisimme virusta eteenpäin. Tämän hetkisen tiedon valossa HUS:in tiedotteen mukaan on epätodennäköistä, että altistunut henkilö on tartuttava ennen oireiden alkua. WHO:n mukaan riskinarvioon ei vaikuta henkilöiden tartuttavuus ennen ensioireita. Koronaviruksen voi kuitenkin sairastaa myös lähes oireettomana, jolloin tulee levittäneeksi tietämättään tautia eteen päin ja sen vuoksi onkin todella tärkeää, että heti minkäänlaisten oireiden ilmaannuttua pysytään kotona eikä oteta riskiä siitä, että tartutettaisiin muita. Vaikka tuntisi olonsa terveeksi, on silti syytä välttää turhaa liikkumista ihmisten ilmoilla.

 

Lapsia on myöskin turha huolestuttaa aikuisten huolilla, mutta lapsellekin voi opettaa hauskoilla tavoilla muunmuassa käsienpesun tarpeellisuutta sekä oikeaoppista käsienpesua. Katso alla olevalta videolta, miten kertoa lapselle, kuinka tärkeää käsienpesu on ja miksi käsienpesussa pitää käyttää myös saippuaa eikä pelkkä vesipesu riitä. Videolla nähtävä testi ei toki oma keksintöni ole ja vastaavia videoita liikkuu sosiaalisessa mediassa tällä hetkellä useita, mutta muista mallia ottaen oli hauskaa tehdä tämä testi myös oman lapsen kanssa ja havainnollistaa näin käsienpesun tärkeyttä etenkin nyt koronaviruksen aikaan.

Kun Alisan kanssa oli opeteltu saippuapesun tärkeyttä, opettelimme vielä oikeaoppista käsienpesua. Netistä löydetyn vinkin avulla opeteltiin riittävää pesuaikaa laulun keinoin. Alla video myös tästä opetteluhetkestä.

Tavalliset suomalaiset voivat kantaa oman kortensa kekoon säätelemällä omaa toimintaansa, mutta se keneltä tässä eniten kuitenkin kysytään selkärankaa, ovat Suomen lääkärit ja hoitajat. Vaikka koko muu Suomi pysähtyisi ja jopa romahtaisi, Suomen terveydenhuolto ei saa sitä tehdä. Se on viimeinen instanssi, jonka Suomessa on pysyttävä pystyssä. Tämän epidemian hoitamisessa ja kukistamisessa lääkäreillä ja hoitajilla on valtava vastuu ja taakka kannettavanaan, vaikka he ovat itse yhtä haavoittuvaisia koronaviruksen edessä kuin kuka tahansa muukin. Silti heidän on pidettävä huoli suomalaisista ja pysyttävä pystyssä keinolla millä hyvänsä. Kun tästä epidemiasta on selvitty, niin toivon, että yksi asia, joka korjataan ensimmäisenä, on tämän ammattikunnan edustajien palkka-asiat ja viimein ymmärrettäisiin arvostaa heidän työnsä merkityksellisyyttä.

 

Koronavirus on luonut jokseenkin kauhistuttavan, hengitystäpidättävän ja seisahtuneen ilmapiirin lähes koko maailmaan, mutta toivon mukaan otamme myös opiksemme monessakin asiassa tästä pandemiasta selätettyämme sen ensin. Mitä sitten toivon, että tästä opimme? Toivon, että torikojujen- ja katukeittiöiden hygienitasoon kiinnitetään erityistä huomiota jatkossa ympäri maailman ja tuotteiden pakkaamiseen, säilyttämiseen, kuljettamiseen, tarjoiluun ja kylmäketjujen katkeamattomuuteen säädetään yhteneväiset ohjeet, joiden kautta voidaan taata tuotteiden turvallisuus. Toivon, että opimme pitämään huolta omistamme; niin perheenjäsenistä, ystävistä, yhteisöistä kuin suomalaisista yrityksistäkin. Toivon, että yritykset ymmärtävät entistä paremmin puskurirahavarojen merkityksen minkä tahansa yllättävän katastrofin varalle. Toivon, että pandemia kasvattaa lopulta kansallista yhteisöllisyyttä ja yhteen hiileen puhaltamisen kulttuuria. Toivon, että pandemia opettaa meille ennakointia uhkaavien, yllättävien tilanteiden varalle sekä aikaisen reagoinnin merkitystä. Edelleen löytyy niitä ihmisiä, jotka eivät suhtaudu koronavirukseen sen vaatimalla vakavuudella, vaan viisveisaavat säännöistä ja suosituksista. En edes halua tietää, mitä liikkuu ylimielisen asenteen omaavien henkilöiden mielessä sitten, mikäli koronavirus iskee heidän lähipiiriinsä pahimmalla mahdollisella tavalla. Sitä kun ei moni riskiryhmään kuulumaton osaa ajatella, että tiedostamattaan saattaakin tartuttaa sellaisen henkilön, jolle tauti koituu kohtaloksi. Toivon siis, että koronaviruksesta selvittyämme, jokainen meistä osaa suhtautua tällaisiin asioihin tarvittavalla vakavuudella. Hieman kevyempänä aiheena toivon myös, että pandemia kehittää myös nykyaikaisia työskentelytapoja, kuten etätöiden mahdollisuutta monilla aloilla sekä töiden järjestelyä joustavammin ja saumattomammin työyhteisöissä. Asioista ei tarvitse mielestäni tehdä turhan vaikeita, kuten monet ihmiset varmasti ovat jo nyt huomanneet, että vuosiin etätyö ei ehkä ole ollut mahdollista omassa toimenkuvassa, mutta koronaviruksen iskettyä työt onkin saatu järjestettyä etätöiksi vain muutamassa päivässä. Eli ei niin paljon pahaa, ettei edes murunen jotain hyvääkin.

 

Pidetään huoli hygieniasta, vähennetään sosiaalisia kontakteja, varotaan itse levittämästä tautia eteen päin ja pidetään siten huoli toisistamme. Pysytään rauhallisena ja pestään käsiä. Ja viimeisenä vielä muistutus siitä, että en ole terveydenhuollon alan ammattilainen, joten tämä teksti on kirjoitettu puhtaasti tavallisen perheenäidin ja maallikon näkökulmasta. Suosittelen ehdottomasti seuraamaan viranomaisten tiedotuksia ja ohjeistuksia.

IMG_6833

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: