Perutut Frozen-synttärit

IMG_7187

Lapselle oma syntymäpäivä on varmasti yksi vuoden tärkeimmistä päivistä. Synttäreitä suunnitellaan ja odotetaan kuukausikaupalla. Meillä Alisa alkoi odottamaan omaa syntymäpäiväänsä heti joulun jälkeen ja monen kuukauden odotus huhtikuuhun asti tuntui iäisyydeltä. Alisan toiveena olivat pienen tytön unelmasynttärit Frozen-teemoineen ja koristeita sekä tarjottavia suunnittelimme innoissamme Pinterest apunamme. Frozen-synttärit vaihtuivat kuitenkin koronakaranteeniin. Ei ole todellakaan helppoa täyttää neljä, kun maailmaa riepottelee koronavirus ja joka paikka on suljettu, kokoontumiset on kielletty ja hallitus kehottaa pitämään etäisyyttä ja välttämään kaikkea turhaa ihmisten tapaamista.

 

Kun maailma hiljalleen sulkeutui maaliskuussa maa toisensa jälkeen koronaviruksen kourissa, jäin itsekin seuraamaan miten tilanne etenee. Kutsut olisi pitänyt lähettää jo aikapäiviä sitten, mutta niiden askartelua ei oltu vielä edes aloitettu. Sen sijaan pohdin ja puntaroin, miten juhlien käy. Suomenkin tilanne eteni vääjäämättä emmekä säästyneet epidemialta. Koronatartuntoja uutisoitiin yhä enenevissä määrin ja sitten suljettiin teatterit ja kiellettiin yli 500 hengen kokoontumiset. Meidän 4-vuotiaan vieraslistalla ei 500 henkeä ollut, mutta siellä oli monta tärkeää, rakasta juhlavierasta, jotka kuuluvat riskiryhmään joko ikänsä tai perussairautensa vuoksi. Vieraslistalla oli myös juhlavieraita aina Helsingistä Kuopioon asti. Mietin, että tällaisessa tilanteessa en halua kehottaa monia ihmisiä matkustamaan Suomen halki synttäreiden vuoksi enkä halua asettaa riskiryhmään kuuluvia juhlavieraita mahdolliselle tartunnalle alttiiksi kutsumalla meille vieraita ympäri Suomen. Toisaalta en halunnut myöskään asettaa kotiamme alttiiksi pöpötulvalle, joka saattaisi tahattomasti meille kulkeutua vieraiden mukana. Pohdin tuolloin vielä kuitenkin, että saisiko juhlat jotenkin järjestettyä.

IMG_7185

Sitten alkoi mediassa uutisointi Suomea koskevasta poikkeustilasta ja valmiuslakien käyttöönotosta. Hallitus kielsi yli 10 ihmisen kokoontumiset. Silloin tiesin, että ainoa oikea päätös olisi perua juhlat. Juhlavieraille tämän uutisen kertominen olisi helppoa. Jokainen ymmärtäisi, että järkevintä on juhlia sitten, kun se on taas turvallista. 4-vuotiaalle lapselle tuon uutisen kertominen sen sijaan ei ollut helppoa. Päin vastoin, sydäntäni riipi kertoa lapselleni, ettei hänen kauan odottamia juhlia voida järjestää ja vieraita kutsuttaisiin vasta sitten, kun korona-aika on ohi ja juhlat olisi turvallista järjestää. Usean kuukauden viivästys juhliin olisi kuitenkin pienelle lapselle loputtoman pitkä aika. Alisa toki oli harmissaan juhliensa peruuntumisesta enkä tiedä kummallako meistä väpätti alahuuli enemmän. Alisa kuitenkin jotenkin myös ymmärsi, miksi juhlia ei voi nyt järjestää. Sovimme, että pidetään isot juhlat sitten, kun ihmiset voivat taas kokoontua yhteen. Lähetin viestin kaikille vieraslistalla oleville tiedoksi juhlien peruuntumisesta ja pyysin, että syntymäpäivänä sukulaiset ja ystävät muistaisivat synttärisankaria kuitenkin iloisin viestein, kuvin, puheluin ja videoin, jotta Alisa saisi kuitenkin kokea juhlapäivänään, että ihmiset hänestä välittävät eikä hänen tärkeää päiväänsä ole unohdettu.

 

Vietimme talvilomaamme Punkaharjulta vuokratulla mökillä ja lomamme aikana koitti myös Alisan syntymäpäivä. Vaikka vieraita ei kutsuttukaan, panostimme silti syntymäpäivään paljon ja pyrimme tekemään päivästä Alisalle ihanan ja ikimuistoisen. Aamumme alkoi puhelinsoitolla, kun päiväkotiryhmä yllätti meidät ja he soittivat sankoin joukoin videopuhelun Alisalle onnitellakseen päiväkotikaveriaan. Kyllä lähtivät unihiekat silmäkulmista tuon iloisen yllätyksen jälkeen ja siitä oli mitä parhain fiilis startata juhlapäivä.

IMG_7186

Aamupalalla herkuteltiin paahtoleivän ja kananmunien lisäksi myös suklaamunilla ja vanukkaalla. Kesken aamupalan radiosta kuului, kun Esko Eerikäinen onnitteli Alisaa. Lari oli vinkannut Novalle Alisan syntymäpäivästä ja peruuntuneista Frozen-synttäreistä. Alisa menikin aivan onnesta sekaisin, kun tajusi, että radiossa Esko puhuttelee juuri meidän Alisaa onnitellessaan pientä 4-vuotiasta sankaria ja käski Alisaa pitämään huolen siitä, että äiti ja isi järjestävät sitten oikein isot synttärit, kun korona-aika on ohitse.

 

Alisa sai kymmeniä ja kymmeniä onnitteluja syntymäpäivänään. Ystävät ja sukulaiset laittoivat meille kuvia ja videotervehdyksiä, soittivat videopuheluita sekä perinteisiä puheluita ja laittoivat myös sosiaalisen median kautta valtavan paljon onnitteluviestejä. Jokaisen viestin, kuvan ja videon luin ja näytin Alisalle ja Alisa oli todella onnellinen kaikista saamistaan onnitteluista ja siitä, että ihmiset kuitenkin välittivät hänen syntymäpäivästään.

IMG_7070

Syntymäpäivään kuului tietysti myös lahjoja. Olimme ostaneet Alisalle Frozen dvd:n lahjaksi, joten Alisa pääsi ensimmäistä kertaa katsomaan tuon kauan odotetun elokuvan telkkarista, kun pidimme synttäreiden kunniaksi Alisan toiveen mukaisesti leffaillan. Paketista paljastui myös muun muassa paljon toivotut Anna ja Elsa pehmolelut ja lisäksi askartelutarvikkeita ja herkkuja. Alisan toiveen mukaisesti synttäripäivään kuuluivat myös mökin isossa poreammeessa aamukylpy sekä yökylpy leffaillan päätteeksi. Maahan satoi ohut lumikerros juuri parahiksi synttäripäiväksi ja päivällä teimmekin ulkona yhdessä Olaf lumiukon. Avasimme myös grillikauden grillaamalla synttäripäivällisen, joka kruunattiin mökkiolosuhteissa väkerretyllä sinisellä Frozen-henkisellä kakulla, joka Alisan toiveen mukaisesti maistui vadelmalta.

IMG_7159

Koin todellisen onnistumisen elämyksen ja silmäkulmat kostuivat siinä vaiheessa, kun Alisa sanoi minulle, että äiti, tämä on ollut minun paras syntymäpäivä. Vanhempi ei parempaa palautetta voisi saada lapseltaan päivänä, jonka pelkäsi olevan lapselleen katkera ja surullinen sen vuoksi, että juhlat jouduttiin olosuhteiden pakosta perumaan. Mitään muuta en enempää voisi toivoa lapsen syntymäpäivältä kuin että hän tuntisi olonsa onnelliseksi. Olin myös hurjan ylpeä tuosta pienestä tytöstäni, joka osasi kuitenkin suhtautua syntymäpäiväänsä avoimin mielin ja ottaa siitä kaiken ilon irti niissä puitteissa, jotka koronan vuoksi tällä kertaa olivat mahdolliset. Tämä syntymäpäivä oli tosiaan täydellisin, mitä olisimme voineet toivoakaan tässä haastavassa tilanteessa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: