Hyvän unen kulmakivet + alennuskoodi

IMG_2091

Yhteistyössä Futonnetti

 

Kuten olen jo aiemmin tuonut esille, niin olemme kotonamme laittaneet koko sänkykokonaisuutemme täysin uusiksi. Vanha runkopatja sai kyytiä ja tilalle hankittiin uusi sängynrunko ja siihen tietysti uudet patjat ja samassa rytäkässä meni uusiksi peitot ja tyynytkin. Nyt päästään siispä patjavalintojemme äärelle ja metsästämään hyvää, virkistävää unta. Seuraavaksi onkin luvassa kaksiosainen postaussarja yhteistyössä Futonnetin kanssa. Tässä postaussarjan ensimmäisessä osassa pohditaan hetki hyvän unen kulmakiviä sekä syvennytään Futonnetin maahantuomiin Ekomat-futoneihin. Postauksen lopusta löytyy myös alennuskoodi patjakaupoille. Postaussarjan toisessa osassa puolestaan syvennytään meidän tekemiin valintoihin ja ennen kaikkea kokemuksiimme ensimmäisestä futonistamme.

IMG_2040

Ensimmäisenä kuitenkin selityksen vaatii ehkäpä se, että olen paljon puhunut Suomessa valmistetuista tuotteista ja niiden suosimisesta ostopäätöksiä tehdessä, mutta nyt olemmekin hankkineet ulkomaisen patjan sänkyymme. Syy valintaamme on kuitenkin selkeä ja yksinkertainen. Mikäli suomalainen valmistaja ei ole kiinnostunut potentiaalisesta asiakkaastaan sen vertaa, että vastaisi sähköpostiin, joka lähetettiin kolmesti ja kahdesti vielä soitettiinkin perään, niin en voi pakottaakaan suomalaisia yrittäjiä vastaanottamaan rahojani. Jos bisnes kulkee niin hyvin, että asiakkaille voi jättää vastaamatta, on silloin minun parempi siirtyä muiden vaihtoehtojen pariin tässä kohtaa. Tuotteiden laadun lisäksi vaadin nimittäin yrityksiltä myös asiakasta arvostavaa asiakaspalvelua. Voihan se olla, että jokin päivä vielä päädymme Suomessakin valmistettujen Futon-tuotteiden pariin, mutta tällä erää se ei selvästikään ollut meitä varten, sillä etenkään uutta patjaa en halua ostaa kuin sikaa säkissä, vaan koen myyjän kanssa keskustelun todella tärkeänä, jotta itselle tulee valikoitua oikeanlainen patja. Niinpä käännyin asiamme kanssa suomalaisen maahantuojan puoleen ja tällä saralla meitä netissä vastaan tuli oululainen Futonnetti ja sen omistajat Mervi ja Olli Korhonen, joten sen kautta pääsen kuitenkin antamaan tukeni suomalaiselle yrittäjyydelle, minkä koen tärkeäksi. Futonnetistä löytyy siispä todella hyvä futonien hinta-laatusuhde, syynäämisen kestävät tuotteet sekä ystävällinen asiakaspalvelu ja nämä kaikki tulevat samassa paketissa ja palvelu tietysti omalla äidinkielellä, suomeksi.

IMG_2090

Hyvä uni on kovin yksilöllistä eikä yksiselitteistä vastausta siihen, mistä hyvä uni koostuu, ole olemassakaan. Jokaisen on löydettävä se itselle sopiva kombinaatio eli mitkä ovat ne oman hyvän unen kulmakivet. Hyvän unen saavuttamiseksi jokainen voi kuitenkin etsiä itselle sopivia keinoja ja kokeilla yleisesti hyväksi koettuja vinkkejä. On paljon jopa ilmaisia ja myös edullisia vinkkejä, joilla omaa unta voi parantaa, nukahtamistaan helpottaa ja varmistaa, että uni on syvempää ja rauhallisempaa läpi yön. Unen tavoitehan kuitenkin on, että aamulla saa herätä virkeänä.

 

  • Puhtaus on unen yksi kulmakivistä. Huolehdi että lakanat ovat puhtaat, suojaa sänky pölyltä ja muulta roskalta päivän ajaksi päiväpeitolla, imuroi ja pyyhi pölyt säännöllisesti makuuhuoneessa sekä tuuleta makuuhuonetta ennen nukkumaan menoa, sillä raikkaassa ja happirikkaassa ilmassa voi olla helpompi nukahtaa. Myös huonelämpötilan laskeminen voi auttaa saavuttamaan paremman unen.
  • Huolehdi myös, että sängyssä on luonnonmateriaaleja päästä varpaisiin, jotta synteettiset materiaalit eivät hiosta ja toisaalta taas et yön aikana turhaan palele. Kokeile petikaveriksi villasta valmistettuja peittoja ja tyynyjä. Miellyttävä lämpötila ja kuiva tunne iholla nihkeän hikisen ihon sijaan parantavat tietysti myös unta. Luonnonmateriaalit ovat myös antistaattisia ja juurikin vuoteen sähköistyminen voi olla jollekin se unta häiritsevä tekijä. Antistaattiset materiaalit eivät myöskään ime itseensä pölyä ja ovat siten raikkaammat nukkua.
  • Hanki ikkunaan sälekaihtimet tai tarpeeksi pimentävä verho, jotta saat makuuhuoneen nukkumaan mennessä tarpeeksi pimeäksi kesäkauden valoisina öinä eikä talvellakaan ulkovalot pääse killittämään häiritsevästi silmään ikkunasta.
  • Mieti illalla mitä suuhusi laitat, sillä kofeiini voi vaikeuttaa nukahtamista ja alkoholi voi vaikuttaa uneen siten, ettei pitkäänkään nukutun yön jälkeen ole hyvin nukkunut olo. Ennen nukkumaanmenoa ei kannata myöskään syödä liian raskaasti ja tuhdisti, mutta toisaalta nälkäisenäkään ei kannata mennä nukkumaan.
  • Sänkyyn ei myöskään kuulu telkkarin tuijottaminen ja viime aikoina on kohkattu paljon myös sinisen valon eli älylaitteidemme tuottaman valon epäsuotuisasta vaikutuksesta uneen, jos laitteita käytetään juuri ennen kuin pitäisi nukahtaa. Sen sijaan esimerkiksi muutaman sivun lukeminen hyvästä kirjasta, siitä perinteisestä paperilehtisestä niteestä, voi edesauttaa unen ja uneliaan olotilan saavuttamista.
  • Mielessä laukkaavat asiat ja ajatukset on myös hyvä koittaa unohtaa ennen nukkumaanmenoa, jotta mielessä ei soi Macarena silloin, kun pitäisi saada unen päästä kiinni. Tätä varten voi koittaa vaikkapa mielessä pyörivien asioiden kirjoittamista ylös paperille ranskalaisin viivoin ennen nukkumaanmenoa, jotta tärkeitä asioita ei tarvitse yrittää pitää omassa muistissa, kun tietää niiden olevan aamullakin paperilla tallessa.
  • Ennen kaikkea hyvä uni lähtee kuitenkin hyvästä nukkuma-alustasta. Jos patja on huono, eikä anna vartalolle yön aikana tarvittavaa tukea, jotta keho voisi oikeasti vain rentoutua, ei nukkumisestakaan tahdo tulla mitään ja aamulla herää kipuilevana ja kankeana joka paikka kolottaen ja voi olla olo, ettei yöllä taaskaan nukkunut koiranunta kummoisemmin.

IMG_2039

Jos joustinpatjat on jo kokeiltu lävitse eikä sopivaa ole löytynyt, voikin ratkaisu löytyä vanhasta japanilaisesta perinnepatjasta, futonista, jonka nimeen Japanissa on uskottu jo vuosituhansien ajan. Futon on täysin jouseton patja, joka on valmistettu 100% luonnonmateriaaleista, kuten puuvillasta, erilaisista eläinten villoista, kookoksesta, hevosenjouhesta ja luonnonkumista. Luonnonmateriaaliensa ansiosta futonit eivät hiosta, sillä ne eivät sisällä synteettisiä muovista valmistettuja materiaaleja, jotka saavat epämiellyttävän tunteen aikaiseksi ja ihmiskehon tarpeettomasti hikoamaan nukkuessa. Toisaalta luonnonmateriaalit imevät myös itseensä kosteutta tuntumatta märiltä ihoa vasten, joten nukkuessa luonnonmateriaalista valmistetulla patjalla olo on kuiva ja miellyttävä. Tästä syystä futon onkin syytä sijoittaa lattiasta irralleen esimerkiksi sälepohjallisen sängyn päälle, jotta patja saa hengittää myös alakautta. Suoraan hengittämättömälle lattialle sijoitettuna futon homehtuu, mutta sama riski on tietysti kaikkien patjojen kanssa, ei vain futonien. Lisäksi futonin kannattaa antaa hengittää vaikkapa aamutoimien ajan ja pedata sänky vasta juuri ennen töihin lähtöä.

IMG_2087

Perinteinen japanilainen futon, joka on valmistettu puuvillasta, on tuntumaltaan hyvinkin jämäkkä, mutta tätä nykyä futoneita on saatavilla myös kimmoisampia versioita. Kaikkia niitä yhdistää kuitenkin luonnonmateriaalit. Luonnonkumi tuo patjaan lisää joustoa ja pehmeyttä, villa lämmittää, hevosenjouhet lisäävät hengittävyyttä ja kookos tuo jämäkkyyttä. Eri materiaaleja yhdistelemällä kerroksiksi futonin sisään saadaan aikaiseksi erilaisia tuntumia ja lisäksi lisäominaisuutta patjaan saadaan sijauspatjalla, joka voi olla vaikkapa puuvillaa tai villaa. Futon antaa keholle ja selkärangalle kunnollisen tuen unen aikana, jotta kehon ei tarvitse jännittää lihaksia, vaan keho voi ihan oikeasti rentoutua yön ajaksi.

 

Jokainen kokee patjan kuitenkin yksilöllisesti, joten futonin valinnassa kannattaa konsultoida ammattilaista, joka osaa kysyä patjan valinnan kannalta olennaiset kysymykset ja vastaustesi perusteella suositella oikeanlaista patjaa. Lisäksi jos vain mahdollista, kannattaa futoneita mennä testaamaan etukäteen ennen ostopäätöstä ja reippaasti koemaata erilaisia patjoja ja testata niitä sekä petarilla että ilman. Testaamalla ja ammattilaisen tietotaitoa hyödyntämällä jokaiselle löytyy mieluinen futon, sillä on kuitenkin hyvä muistaa, että se mikä tuntuu toisen selälle liian jämäkältä voikin olla toiselle liian pehmeä. Parisänkyyn patjaa valitessa ammattilaisesta on myös paljon apua, sillä kokemuksensa ja tietonsa perusteella futoneiden asiantuntija osaa suositella hyvän kompromissin kahdelle erilaiselle vartalolle ja nukkujalle, jotta molemmat sänkyä käyttävät ovat patjaansa tyytyväisiä.

img_2043_1

Futonnetti maahantuo Ekomatin futoneita, jotka valmistetaan Puolassa pitkään toimineen paikallisen perheyrityksen toimesta. Suurin osa Euroopassa myytävistä futoneista valmistetaan itse asiassa juurikin Puolassa. Ekomat on valikoitunut Futonnetin yhteistyökumppaniksi tietysti laadukkaiden tuotteidensa vuoksi, mutta myös siksi, että he ovat joustavia ja luotettavia futoneiden valmistajia. Futonnetille tuotteissa käytettyjen materiaalien puhtaus ja kemikaalittomuus ovat tärkeitä ominaisuuksia ja Ekomatin futoneissa käytettävät raaka-aineet ovatkin kemikaalittomia. Futoneissa käytetyt monet materiaalit ovat sen verran eksoottisia, ettei niitä ihan täällä lähellä kasva, joten esimerkiksi Ekomatin patjojen puuvilla tulee Kaukaasiasta ja kookos sekä luonnonkumi puolestaan Kaukoidästä. Materiaaleista juurikin puuvilla on siinä mielessä monipuolisin, että se sopii myös useimmille allergikoille.

IMG_2046

Futonit eroavat tavanomaisista joustinpatjoista myös siinä, että futoneita pitää hoitaa. Futonin hoito ei kuitenkaan ole niin työlästä kuin moni kuvittelee. Niin sanottuja yhdistelmäfutoneita, joissa täytteenä on muutakin kuin puuvillaa, hoidetaan säännöllisellä nurinpäin kääntämisellä, imuroimalla ja tuulettamalla esimerkiksi aina lakananvaihdon yhteydessä. Täyspuuvillaisia futoneita kääntelyn lisäksi myös rullataan säännöllisesti, jotta puuvillakuidut saavat ilmaa. Varsinkin alussa uusi futon painuu selkeästi ja siksi futonin kääntely parin viikon välein onkin hyvä aloittaa heti alusta pitäen, jotta futon painuu tasaisesti. Hyvin hoidettuna futon onkin pitkäikäinen unikumppani. Kysyin Merviltä itse asiassa, mitkä ovat ihmisten yleisimmät harhaluulot liittyen futoneihin ja hän nosti oman kokemuksensa pohjalta esille kaksi seikkaa. Toinen seikka hänen huomioidensa mukaan oli se, etteivät kaikki tiedä, että futonilla täytyy olla hengittävä alusta sekä hengittävä petauspatja. Tuo seikka liittyy tietysti olennaisesti myös futonin hoitoon, jotta futon pysyy hyvänä. Toinen ihmisten harhaluulo puolestaan liittyi siihen, että moni luulee edelleen kaikkien futonien olevan todella jämäköitä, vaikka nykyään on saatavilla myös kimmoisampiakin futonpatjoja ja valikoimaa on runsaasti.

IMG_2041

Futonnetin tarina alkoi 14 vuotta sitten Olli Korhosen omien selkävaivojen myötä, sillä tuohon aikaan hänen selkänsä oli huonossa jamassa eikä nukkumisesta tavallisilla patjoilla tullut yhtikäs mitään. Ollin selkävaivat loppuivat kuin seinään, kun Olli ja Mervi saivat sänkyynsä ensimmäisen futonpatjansa. Sen myötä heräsi rakkaus futoneihin sekä samalla myös ajatus, että näitä patjoja on alettava maahantuomaan, jotta muutkin suomalaiset saavat kokeilla selkäsäryt voittanutta futonia. Tänä päivänä Futonnetille on yhä tärkeää hyvät ja puhtaat tuotteet sekä tietysti myös hyvä asiakaspalvelu ja sen myötä syntyvät hyvät asiakaskohtaamiset. Uusia tuuliakin on tiedossa, sillä Futonnetti haluaa edelleen kehittyä paremmaksi ja monipuolisemmaksi verkkokaupaksi ja seuraavana tuotevalikoima on täydentymässä muun muassa peitoilla sekä tyynyillä ja valikoimiin on tulossa myös lisää luonnonmateriaaleista valmistettuja petauspatjoja. Valikoima laajentuu kotimaisilla tuotteilla.

 

Futonnetti tarjoaa nyt blogini lukijoille 20% alennuksen Comfort-futonista, mikä onkin heidän suosituin futonmallinsa. Alennuksen saat käyttämällä tilauksesi yhteydessä alennuskoodia VESTABOX, joka on voimassa 07.01.2018 asti. Futonnetin nettisivuille ja tuotteisiin tutustumaan pääset tästä linkistä.

IMG_2095

2 vastausta artikkeliin “Hyvän unen kulmakivet + alennuskoodi”

  1. […] Futonnetiltä. Yhteistyömme tuloksena syntyneen postaussarjan ensimmäisen osan voit lukea täältä. Ensimmäisessä osassa kerroin yleisesti futoneista, futoneissa käytettävistä […]

    Tykkää

  2. […] yhteistyöpostaukseni Futonnetin kanssa pääset lukemaan alla olevien linkkien kautta: Hyvän unen kulmakivet + alennuskoodi Hyvästi patjan aiheuttamat selkäsäryt! Oikeanlaista nukkumisergonomiaa […]

    Tykkää

Jätä kommentti