Lattiavalusta sisustustöiden alkuun

IMG_5613

Rakennusprojektimme etenee vauhdilla ja sisustustyöt ovat jo pitkällä. Muuttoon on vain pari kuukautta aikaa. Niinpä ajattelin niputtaa rakentamisen vaiheita taas yhteen. Viimeksi kerroin tapahtumista talotoimituksen ja lattiavalun välillä, joten jatketaanpa lattiavalusta eteen päin aina sisustustöiden aloitukseen asti. Suurin yllätys minulle oli se, että koska meille oli jopa Designtalon omat työntekijät, kuten työpäälliköt, sanoneet, että lattiavalun jälkeen moniin viikkoihin ei tapahdu talolla mitään, kun annetaan valun kuivaa rauhassa, niin todella siis kuvittelin, että talolla ei tapahdu sinä aikana mitään, mutta koimmekin suuren yllätyksen, kun lähes saman tien vain pienen aikavälin jälkeen talolla alkoikin tapahtumaan vauhdilla, kun väliseinien rungot ilmestyivät taloon sisälle ja siitä eteen päin projekti on koko ajan edennyt tasaista vauhtia. Joka viikko rakennustyömaalla on otettu harppauksia eteen päin jollakin saralla. Valu siis tosiaankin on kävelykuiva vain parissa päivässä ja sen jälkeen rakentamista voi aivan hyvin jatkaa, kunhan lattia pysyy vapaana ja saa kuivaa tarvittavat viikot aivan rauhassa.

 

Sijaintikatselmus

 

Aloitan nämä eri vaiheiden läpikäymiset niistä asioista, jotka olisi taas pitänyt tehdä jo aikaa sitten, mutta eihän me noviisit tajuttu taas olla ajoissa liikenteessä. Eli siis tilasimme sijaintikatselmuksen vain muutama viikko sitten ja kunnasta riippuen sijaintikatselmuksenhan tilaa joko rakennuttaja tai vastaava rakennusmestari. Kun Lari soitti rakennusvalvontaan sijaintikatselmusta tilatakseen, sai hän tiedon, että Jyväskylässä kuulemma nykyään vastaavan mestarin tulisikin tilata sijaintikatselmus ja heillä on myös käytäntö, josta ei kylläkään missään ole mainittu, että sijaintikatselmus olisi pitänyt tehdä jo heti, kun perustus on valettu. No meidän talomme sijaintikatselmus tilattiin kolmisen kuukautta myöhässä, mutta tämänkin aikataulun toteutumiseksi olisi toki ihan hyvä, että Jyväskylän rakennusvalvonta jossain ilmoittaisi näistä muuttuneista käytännöistään. Meidän siis ei auttanut kuin toivoa, että talo on tontille sijoiteltu suunnitelmien mukaan oikein, sillä vaikeaa sitä enää tässä vaiheessa olisi siirtää, kun perustusten päällä seisoo jo talo, jonka sisätyötkin ovat jo pitkällä. Mutta eipä siinä sijainnissa mitään valittamista ollut, kun talo oli suunnitelmien mukaan sijoiteltu emmekä mitään oman käden erioikeuksia olleet ottaneet. Tyyliksemme on näköjään kehkeytynyt se, että me olemme tyylikkäästi joka asiassa hieman jälkijunassa tämän projektin kanssa, kuten vesiliittymän tilauksen kanssa sekä tässä postauksessa myöhemmin esiintyvien kodinkonevalintojen tekemisessä sekä ensisammutuskaluston toimittamisessa tontille.

 

Käyttövesihanan asennus tekniseen tilaan

IMG_5843

Käyttövesihanan asennuksesta ei ollut mitään mainintaa kauppasopimuksessa. Kun talokauppoja muuttovalmiista talopaketista tekee, kannattaa ehdottomasti varmistaa, kuuluuko pakettiin talon teknisen tilan käyttövesihanan asennus. Designtalolla tämä kuuluu perustoimituksen sisältöön, paitsi mikäli asiakas hankkii lämmönlähteen itse jotain muuta kautta. Mehän päädyimme kilpailuttamaan maalämpötoimittajamme ja poistimme Designtalon urakkapaketista lämmönlähteen kokonaan. Tässä yhteydessä meille ei kuitenkaan muistettu kertoa, että käyttövesihanan asennus tässä tapauksessa siirtyy meille. Saimme pitkän listan asiakkaan vastuista, jotka meille siirtyivät sen myötä, kun poistimme maalämpöurakan sopimukselta, mutta käyttövesihanasta mitään mainintaa ei ollut. Ainoa paikka, missä tämä maininta oli, oli rakennuttajan talo-opas, jonka saimme kauppasopimuksen kirjoitettuamme viime syksynä. Opas on muistaakseni lähes 100 sivuinen ja täynnä todella teknistä tekstiä, josta ei tällainen tavan pulliainen ota mitään selvää. Luin koko kirjan kannesta kanteen viime syksynä, vaikka en siitä juuri paljoa ymmärtänytkään ja ihmekös tuo, että jäi huomaamatta tai ymmärtämättä se, että hanan asennus olisikin meidän vastuulla. On voinut jäädä huomaamatta monta muutakin asiaa. Asia selvisi meille, kun urakan työpäällikkö ilmoitti meille, että tilasta puuttuu tuo hana ja voisimmeko huolehtia sen asennuksesta pikimmiten. Ei auttanut muu kuin tilata erillismaksullinen lvi-ammattilainen asentamaan hana paikalleen.

IMG_5841

Samalla selvisi, että hanan yhteyteen meidän olisi pitänyt toimittaa 20 metriä letkua alkusammutustöitä varten varuiksi, mikäli työmaalla syttyisi tulipalo. Tällaistakaan asiaa ei suoraan kauppasopimuksessa asiakkaan vastuissa lukenut, mutta sieltä ihanasta rakennuttajan kilometrien mittaisesta hepreankielisestä oppaastahan tämäkin pikkuprintti löytyi. Onneksi puutarhaletku ei montaa kymppiä maksa. Alkusammutusvälineistö olisi pitänyt olla talolla käytännössä katsoen alusta saakka niin kauan, kun taloa on rakennettu, mutta meillä letku löysi tiensä talolle pari viikkoa sitten. Luojan kiitos tulipaloja ei ole kohdallemme sattunut, koska tontilla ei olisi ollut mitään, millä palon olisi nopeasti sammuttanut hanan ja letkun puuttuessa.

 

Kodinkonevalinnat

 

Kodinkonevalinnoista Larille oli lähetetty sähköpostia jo helmikuussa, kun vasta maatöitä tontillamme tehtiin. Sähköpostissa meitä pyydettiin ilmoittamaan kodinkonevalinnat huhtikuun alkuun mennessä. Lari oli siirtänyt tämän sähköpostin epähuomiossa mappi Ö:hön ajatellen, ettei viesti ollut mikään tärkeä. Minä aloin toukokuun alussa ihmettelemään, miksi meiltä ei ollut kyselty kodinkonevalinnoistamme mitään, kun toukokuun puoliväliin mennessä piti lukita muun muassa kiintokalustetilauksemmekin. Onneksi havahduin siihen, että valinnat olivat tekemättä, sillä talotoimittajaltamme selvisi, että valinnat olisi pitänyt tehdä jo aika päivää sitten. Hieman saatoin puhista taas hajamielisen mieheni töppäilyjen vuoksi, kun pyysimme Electroluxilta hattu kourassa, että vieläkö me Matti Myöhäset saamme tehdä kodinkonevalintamme, vaikka olimmekin hurjasti myöhässä meille annetusta aikataulusta. Onneksi muutokset olivat vielä mahdollisia ja saimme valittua mieleiset kodinkoneet. Perustoimituksesta poiketen meille oli sovittu keraamisen lieden sijaan toimitettavaksi induktioliesi ja astianpesukoneen vaihdoimme piirun verran kalliimpaan versioon, jossa on hieman enemmän toimintoja ja ominaisuuksia kuin peruspakettiin sisältyvässä astianpesukoneessa.

 

Väliseinät

IMG_20190402_082022

Lattiavalun jälkeen hyvin nopeasti vain muutamassa päivässä taloomme ilmestyivät väliseinien rungot. Vaikka talo sisältä edelleen oli läpinäkyvä, sillä välieseinien runkoja ei vielä ollut levytetty umpeen, tuli kuitenkin talon pohjaratkaisu aivan eri tavalla esille. Nyt hahmotti ihan kunnolla jokaisen huoneen koon.

IMG_20190402_082025

Mittailin katseella ja mittanauhalla tilojen kokoja. Jotkin tilat näyttivät isommilta ja jotkin pienemmiltä kuin millaiseksi olin ne mielessäni kuvitellut. Toki tyhjää tilaa, jossa ei ole huonekaluja, on äärimmäisen vaikeaa tilan puolesta hahmottaa. Monesti huonekalut ainakin minä kuvittelen paljon isommiksi kuin mitä ne todellisuudessa tulevat tilasta viemään tilaa. Siksi minäkin siispä heiluin väliseinien välissä mittanauhoineni mittailemassa, että mahtuuko tähän nyt varmasti se ja se huonekalu. Parisänkymme aiheutti eniten hämmennystä. Mutta nyt kun olen sen paikan noin 50 kertaa mitannut, niin kai sen voisi jo alkaa uskomaan, että kyllä se sänky oikein passelisti makuuhuoneeseemme sujahtaa, vaikka silmäni väittävät muuta.

 

Maalämpöurakka

IMG_5611

Hyvin nopeasti sen jälkeen, kun lattiavalu ja vesimittarointi on tehty ja tontille on saatavissa vesi, alkaa maalämpöurakka. Talon lämmittäminen talviaikaan pelkän rakennuslämmittimen avulla on aivan järjettömän hirveän ja poskettoman kallista. Mitä nopeammin maalämpö saadaan toimintaan, sitä nopeammin on taas helpompi hengittää kulujen puolesta. Maalämpöprojetki alkaa lämpökaivon porauksella ja porakaivon paikka merkitään, mikäli joskus porakaivo täytyy löytää ja kaivaa esille uudelleen. Omakotitaloissa poraus on tavallisesti paketissa yhdessä päivässä.

IMG_5628

Tämän jälkeen porattuun kaivoon upotetaan pystyputket ja esiin kaivetaan talon perustusten alle maatöiden yhteydessä kaivetut varausputkien päät, joiden kautta ujutetaan vaakaputkipari maalämpökaivon pystyputkien ja talon teknisen tilan välille. Sekä pysty- että vaakaputket on täytetty muistaakseni 30 prosenttisella viinalla. Kun tyhjät putket täytettiin viinalla, lehahti tontillemme niin voimakas viinan katku, että Alisakin kertoi päiväkodissa seuraavana päivänä, että me perheen kanssa maistoimme viinaa. Toki tästä asiasta päiväkodinhoitajat minulta kysyivät, että mitäs se Alisa oikein höpöttää, että olisi maistanut viinaa. Piti kyllä naurunhekotuksen lomasta täsmentää, että tyttäremme ei suinkaan ole maistanut viinaa, vaan hän on seurannut tontillamme maalämpöurakkaa, jonka yhteydessä kaikki kyllä joutuivat pakostikin haistamaan viinan löyhyn, kun se levisi ympäri tonttia.

IMG_5624_edited

No joka tapauksessa porakaivon porauksen ja pysty- sekä vaakaputkiparien asennuksen jälkeen porakaivon paikka tontilla peitellään ja seuraavaksi asentajat pääsevät asentamaan teknisessä tilassa maalämpöpumpun käyttöön, tekemään sähkökytkennät, lattialämmityksen ilmaukset ja kytkemään lämmityksen päälle. Tässä kohtaa on syytä tarkistaa lattian lämpötila, sillä mikäli lattiavalun kuivuminen on vielä kesken ja kylmä lattia lämmitetään voimakkaasti ja nopeasti, voi se aiheuttaa valuun halkeamia. Niinpä lattian lämmitykseen kannattaa kysyä asiantuntevilta henkilöiltä ohjeistusta, kuten vastaavalta rakennusmestarilta. Ja sitten ei muuta kuin sammuttamaan sähkösyöppö rakennuslämmitin ja voi sanoa heipat järjettömän suurille lämmityslaskuille, sillä talo lämpiää nyt viinalla, mikä on vähintäänkin aika jännä ajatus.

 

Sähköjohdotukset

 

Kun väliseinärungot ovat pystyssä, mutta ennen puhallusvillojen ja väliseinien levyjen asennuksia vedetään talon sähköjohdot paikalleen. Tässä vaiheessa on hyvä tarkistaa, että sähköt on vedetty oikein jokaiselle pistorasialle ja valaisinrasialle. Tässä kohtaa kannattaa vetää myös aurinkopaneelien sähköt, mikäli sellaisia on taloon tulossa, sillä silloin sähköjohdot jäävät piiloon rakenteiden sisään eikä paneeleiden sähköistystä varten tarvitse tehdä näkyviä pintavetoja sähköjohdoille.

 

Takkatoimitus ja takan asennus

IMG_20190408_173716

Väliseinien runkojen pystytyksen jälkeen tapahtuu myös takan asennus. Takan vastaiselle seinälle asennetaan palolevy ja takka muurataan paikoilleen. Tässä vaiheessa kannattaa pitää huoli siitä, että taustalle jäävä paloseinä pohja- ja pintamaalataan ennen kuin takka asennetaan. Takkaa ei nimittäin voi asentaa aivan seinään kiinni, vaan väliin jää pieni rako ja jos tausta on maalaamatta, näkyy maalaamaton paloseinä todella rumasti jälkeen päin. Me emme tätä tajunneet etukäteen ennen kuin takka oli muurattu paikalleen. Onneksi maalarimme sai erikoisvälineillä maalattua asennuksen jälkeen taustaseinän niin pitkälle, ettei maalaamatonta taustaa pysty raosta enää silmällä erottamaan. Helpommalla ja reklamoimatta olisi kuitenkin päässyt, jos tausta olisi maalattu jo ennen kuin takka seisoi seinän tiellä. Samalla takan asennuksen jälkeen rakennetaan hormi takalta välikaton läpi katolle ja asennetaan savupiippu.

IMG_5849

 

Ilmastointikanavien asennus

IMG_20190402_183913

Ennen kuin sisustustyöt pääsevät alkamaan asennetaan välikattoon myös ilmastointikanavat. Siitä nyt ei paljoa ole kerrottavaa, sillä ainoa mitä tästä työvaiheesta näin oli, että ensin taloon sisälle kannettiin suunnaton määrä ilmastointiputkea ja jotakin eristeputkea ja sen jälkeen työmiehet kantoivat putket pienestä kattoon tehdystä reiästä ullakolle.

 

Laudesuunnitelmat

IMG_5718

Meille yksi odotetuimpia suunnitteluaiheita oli saunan lauteiden suunnittelu. Sauna on meille kaikille, mutta aivan erityisesti Larille, kotimme tärkeimpiä paikkoja. Se oli myös syy siihen, miksi pohjapiirroksessa saunaan nipistettiin hieman enemmän tilaa kuin ehkä tavallisesti tämän kokoluokan taloissa. Halusimme ehdottomasti, että suoran lauteen sijaan saunaan saisi sijoiteltua L-muotoisen lauteen, jolloin koko perhe mahtuisi tilavasti saunomaan, mutta sen lisäksi lauteille mahtuisi vaikka kaveriporukalla illanistujaisissakin. Kun laudesuunnitelmat tulivat ajankohtaiseksi, olimme siis enemmän kuin täpinöissämme ja laudesuunnitelmia aloimme itse asiassa jo kyselemään hieman aiemmin laudetoimittajaltamme kuin olisi ollut edes tarpeen. Eli siis vaikka kaikessa muussa olemme olleetkin vähän myöhässä aikatauluista, niin jossakin olemme siis olleet ajoissa ja se on saunan suunnittelu.

 

Saunaan sijoiteltiin L-muotoinen laude, jonka reunat ovat kauniisti viimeistellyt. Ylä- ja alalauteen väliin lisättiin rimoitus, joka lisää näyttävyyttä ja turvallisuutta, kun lauteiden välitila ei jää avonaiseksi. Alalauteen 90 asteen kulma muutettiin viistokulmaksi, joka tuo alalauteelle hieman enemmän tilaa ja lisäksi lisää myös turvallisuutta. Oven eteen sijoiteltava perinteinen jakkara muutettiin 2-askelmaiseksi portaaksi, joka sekin tekee saunasta hieman kivemman näköisen, mutta ennen kaikkea myös lisää turvallisuutta, kun askelmien välinen korkeusero on pienempi. Saunassamme turvallisuus oli kivan ulkonäön ohella tärkeimpiä kriteerejä, sillä onhan sauna tulossa pikkulapsiperheen käyttöön.

 

Kiintokalustetilaus

 

Kiintokalusteet olemme suunnitelleet aiemmin jo kahteen kertaan. Ensimmäinen karkea suunnitelma tehtiin jo tarkastuskuvavaiheessa, jotta osasimme lukita paikoilleen vesipisteiden ja kodinkoneiden paikat. Rakennuskuvien valmistumisen jälkeen kiintokalustesuunnitelmat tehtiin toiseen kertaan ja suunnittelimme, millaisia kaapistoja, laatikostoja, hyllyjä, materiaaleja ja värejä keittiöömme tulee. Muutamat asiat jäivät vielä hautumaan, kuten keittiön ja kodinhoitohuoneen tasojen ulkonäkö.

DSC_0126

Lopullinen kiintokalustetilaus vahvistettiin hieman ennen talon sisustustöiden alkamista. Valikoimme tasot, varmistimme, että tilaus on kaikin puolin kunnossa ja päädyimme vielä vaihtamaan liesituulettimen huomattavasti laadukkaampaan versioon kuin mikä aikaisemmin oli ollut tilauksellemme valittuna. Tähän päädyimme siksi, että kiintokalustetoimittajamme asiakkailta oli tullut reklamaatioita juuri siitä liesituulettimesta, joka alunperin meillekin oli tulossa, joten päädyin valikoimaan kerralla sitten todella kunnollisen liesituulettimen, jonka äärellä kelpaisi kokkailla ja joka varmasti pitäisi keittiön raikkaana.

 

Rakennusajan laskut

 

Tässä vaiheessa alkaa postilaatikkoon saapua myös rakennusajan laskut. Ne, joihin ei ehkä budjetista ole varattu pennostakaan rahaa, kuten esimerkiksi rakennustyömaan sähkölaskut. Niinpä myös rakennustyömaan kulut hahmottuvat, kun saa maksettavakseen ensimmäiset sähkö- ja vesilaskut sekä esimerkiksi roskalavan laskut. Minut suoraan sanoen järkytti se, kun sain ensimmäisen talviajan sähkölaskun, jossa oli laskutettu sähkön kulutuksemme, kun talomme oli lämmennyt vain yhden rakennuslämmittimen voimin kevättalven pakkasissa. Ensimmäisen sähkö- ja siirtolaskun summa oli rapiat 300 euroa. Se tuntui kipakalta kaikkien muiden kulujen keskellä, kun maksettavana oli vanhankin asunnon normaalit kulut.

 

Puhallusvillan asennus ja väliseinien levytys

IMG_5712

Seuraavaksi vuorossa onkin sitten puhallusvillan asennus sekä väliseinien levytys. Tätä työvaihetta ennen on ehdottomasti käytävä läpi timpurin kanssa väliseinien sisään tarvittavat tukipuut ja vahvikkeet. Me pyysimme lisää tukipuuta muun muassa seinälle asennettavaa telkkaria, yhtä seinälle kiinnitettävää astiakaappia sekä Alisan huoneeseen tulevia puolapuita varten. Lisäksi pyysimme Alisan huoneen kattoon kunnollisen tukipuun kattoon tulevia kiinnikkeitä varten, joihin kiinnitetään voimistelurenkaat ja ilmajoogakangas.

IMG_5709

Väliseinien levytyksen jälkeen koko talo lopullisesti hahmottuu. Talon läpinäkyvyys katoaa ja ensimmäisenä tulee fiilis, että herran jestas, kotimme on labyrintti! Kun tiloja hetken kiertää, ei se nyt labyrintti tosiaan olekaan. Ainakin itselleni tuli todella hyvä fiilis eri huoneista ja kotimme tiloista. Huoneet tuntuvat sopivan kokoisilta ja pohjapiirustus, jota niin kauan syksyllä pyöriteltiin ja pohdittiin, tuntui juuri oikealta.

 

Virheiden merkkaus

 

Virheitä kannattaa skannata talosta läpi koko rakennusprojektin ja jatkaa sitä siis edelleen. Virheet, kuten lohjenneet ja halkeilleet laudat, puuttuvat palaset ja väärin tehdyt työt kannattaa merkitä itselleen muistiin, valokuvata ja ilmoittaa työpäällikölle tai kyseisestä työvaiheesta vastaavalle urakoitsijalle, kuten vaikkapa timpurille, suoraan. Tarkista, että virheet tulevat myös korjatuksi.

 

Semmoinen pätkä oli tämä rakentamisen vaihe ja sitten ollaankin valmiita jo aloittamaan sisustustyöt. Kunhan taloprojektimme taas etenee, niin aivan varmasti kirjoittelen taas lisää tästä työmaastamme ja sen edistymisestä sekä edesottamuksista.

 

Tässä vielä linkit aiempiin  postauksiini liittyen talon rakentamiseen ja omakotitalounelmiimme:

Tapettia ja maalia seinille – meidän talosta tulee ihana

Tontin valinta: uudessa kodissamme kaiken muun hyvän lisäksi on myös ihanat maisemat

Talotoimituksesta lattiavaluun

Vesikatastrofi tontilla

Lapsi talonrakennusarjessa

Rakennusluvasta talotoimitukseen

Aurinkoenergia osana omakotitaloasumista

Miten meni omakotitalotontin maatyöurakka?

Talomme pohjapiirustus

Aloituskokous pidetty, joten rakentaminen alkaa

Talopakettien kilpailutus – miten vertailla tarjouksia?

Unelmista rakennuslupaan

Asunto- tai rakennuslainan hakeminen – miten haaveilemansa lainan voi napata ilman vakuuksia?

Omakotitalon värisuunnitelma

Hei, me rakennetaan!

Olenko talon ostaja vai rakennuttaja?

Talo unelmaminälle vai todelliselle minälle?

3 vastausta artikkeliin “Lattiavalusta sisustustöiden alkuun”

  1. […] Lattiavalusta sisustustöiden alkuun […]

    Tykkää

  2. Kylläpä näistä sopimuksista saakin olla tarkkana ja jokainen sopimus on luettava tarkasti ja huolella. Kaverilla on myös LVI-työt menossa rakennuksellaan. Ymmärtääkseni heille on myös tulossa maalämpö. https://www.vesipiste.fi/lvi-palvelut/

    Tykkää

Jätä kommentti